O nama

Kruniste_02

 

Kuća Betanija je kuća tjelesnoga i duhovnoga zdravlja u klimatsko-lječilišnom podneblju Veloga Lošinja.

Kuća Betanija je duhovni centar otvoren svima i ugostiteljski objekt.

Od godine 2011. organizira i nudi duhovne sadržaje turistima i svima onima koji na otoku Lošinju traže tjelesno zdravlje ili odmor, a od godine 2015. nudi i sobe za smještaj.

Smještena je u centru gradića Veli Lošinj, prvoj naseobini na otoku Lošinju, udaljenog svega 4 km od grada Mali Lošinj. Smještena je na vrhu brežuljka Kaciol u staroj stambenoj jezgri mjesta. Okružena je ljekovitim mirisnim zelenilom, mirom, ozdravljujućom tišinom i  morem boje neba.

Povijest ovoga zdanja može se pratiti već od davne 1792. godine, kada su je naseljavale poznate obitelji pomorskih kapetana Rabusini.

Kao kuća tjelesnoga i duhovnoga zdravlja, nadaleko poznati –Sanatorij Betanija– u vlasništvu Milosrdnih sestara sv. Križa, djelovao je od 1906. pa sve do 1936. godine. Tada rad Sanatorija Betanija prekida pripajanje otoka Lošinja Italiji, prisilni odlazak sestara i događaji II. svjetskog rata. Godine  1956. zgrada je nacionalizirana i koristilo ju je više korisnika. Na uloženi zahtjev  godine 2003.  vraćena je izvornom Vlasniku u neupotrebljivom stanju.

Od tada, tj. od ponovnog ulaska u posjed svoje nekretnine, Milosrdne sestre sv. Križa  u njoj uspostavljaju duhovni centar koji nudi programe prastoralne skrbi za turiste i sve one koji na otoku Lošinju traže zdravlje. Vođene karizmom svoga utemeljitelja o. Teodozija Florentini, švicarskoga franjevca kapucina – Potreba vremena volja je Božja – na taj način odgovaraju na potrebu i traženje duhovne hrane mnogih koji dolaze na taj otok.

Kuća Betanija se sada građevinski uređuje u ugostiteljski objekt koji će, uz udobni smještaj,  nuditi i duhovne programe.